Tip Top Anya

Légy nyitott az újra

Kedves Tip Top Anyák!

Engedjétek meg, hogy bemutassam Nektek első interjúalanyomat, dr. Bondor Ágnest. Kicsivel több, mint egy éve ismerkedtünk meg. Egy életvidám és mindig derűs embernek tartom, aki magával ragadó energiával rendelkezik.

Nos lássuk, hogy miben rejlik a titka.

  • Mesélj egy kicsit magadról?

Először is köszönöm szépen a felkérést. Egy kétgyermekes édesanya vagyok, szakmámat tekintve egészségügyi szakjogász. Dunakeszin élek a családommal. A kisfiam 4, a kislányom pedig 2,5 éves. Az életem teljesen új irányt vett, amióta anya vagyok, 2 éve pedig egy olyan útra léptem, ami mindent gyökeresen megváltoztatott…

  • Mivel foglalkozol?

Jelenleg nem, vagyis keveset dolgozok a szakmámban. Nehéz 18-20 évesen dönteni egy irányvonalról, egy szakmai pályáról úgy, hogy az élet még addig rengeteg mindent tartogathat a számodra, ami fordíthat a nézőpontodon. Amikor megszülettek a gyerekek, át kellett gondolnom, hogy hogyan tovább. Hiszen számomra ők a legfontosabbak és a velük töltött minőségi időbe nem fért volna bele ez a pálya teljes bedobással. Márpedig ha valamit csinálok, azt nem szeretem fél gázzal tenni. Amikor megfogalmazódott bennem az, hogy talán irányt kell változtatnom, a nővérem megmutatta az Anya pénzt keres Program lehetőségét.

  • Miért ezt választottad? Honnan jött az ötlet, az inspiráció?

Először egyértelműen a gyerekek miatt, hogy a velük töltött idő ne csorbuljon, és, hogy az állandó logisztikát megelőzve, itthonról, online tudjak dolgozni. Ergo bármikor itt legyek „kéznél”, és szabadon tudjak dolgozni. Nem tudtam, hogy mi az az online networking, de szerettem volna minél többet megtudni róla. Inspirált az a rengeteg nő, édesanya, akiket láttam ebben kiteljesedni. Ma már mentorként segítek én is nőknek az online network-vállalkozásuk felépítésében.

  • Hogyan egyezteted össze a családot és a munkát?

A munkámnak és a vele járó szabadabb életnek hála ez egészen gördülékenyen megy. Nem mindig ment, és szó se róla, nem mindig megy. De amikor jön egy-egy újabb élethelyzet, akkor igyekszem mindent ahhoz igazítani. Mindig a gyerekek érdekeit szem előtt tartva. Javarészt csak akkor dolgozom, amikor a gyerekek közösségben vannak. Az elején, amikor még mindkét gyermekem itthon volt, akkor is meg tudtam oldani, hogy dolgozzak. Az alvásidők voltak a legjobb barátaim.

Ami fontos elvem, hogy ma már nem keverem a kettőt. Vagy dolgozom, vagy velük vagyok. Ha játszunk, akkor nincs telefon a kezemben.

  • Mi az, ami motivál a munkád során?

Az, hogy minél több nő életébe vihessem el a Forevert, a szabad élet lehetőségét, és példámmal megmutathassam számukra, hogy ez az üzlet működik, és perspektívát láthatnak. Ahogyan én is láttam, látom az én vezetőimtől. Imádom csinálni, nagyon szeretek emberekkel beszélgetni, érdekel a történetük, és kihívást látok abban is, hogy valakit elindítsak és segítsek ezen a pályán.

  • Hogyan, milyen módszerrel harcolsz a hétköznapok nehézségeivel, legyen az munka, vagy akár magánélet?

Az önismeret a programunk része. A szót így önmagában természetesen ismertem korábban is, de sem az egyetemi években, sem az irodai munka alatt nem volt erre sem nyitottságom, sem időm igazából. Azóta ez 180 fokos fordulatot vett, és nem csak hiszem, hanem tudom is, hogy minden, de minden belőlünk fakad. Az, hogy én hogyan érzem magam, kihat a gyerekeimre is, a családi egységre és a sikereimre is. Úgyhogy nekem egy nagyon bevált technikám a meditáció, annak több formája is. Éppen minek érzem szükségét. Így vissza tudok térni az egyensúlyi pontba, mert olyan nincs, hogy engem nem lehet kihozni a sodromból. Dehogynem!

Úgy is fogalmazhatnék, hogy a tudatosság és a tudatos gondolkodás miatt már sok mindenre nem is tekintek olyan nehézségként, mint mondjuk korábban. Fontos a minőségi idő megtartása is, mind anyaként, mind nőként és mind önmagamra fordított „énidő” kapcsán is. Engem a mozgás is kikapcsol, és az is helyrerak, rendszert ad az életemnek. Rendszer nélkül nem is tudnék hatékonyan működni.

  • Milyen értékek fontosak a számodra? Mi az, amit igyekszel tovább adni a gyermekeidnek?

Az őszinteség az egyik legfontosabb vesszőparipám. Hiszem, hogy a gyerekekkel is mindent meg kell beszélni, a maga szintjének és maga nyelvezetének megfelelően. Ezzel sok problémának elébe lehet menni szerintem. Természetesen ez a felnőttekre éppúgy igaz. Több konfliktus megelőzhető lenne, ha az emberek valóban őszinték lennének egymással.

A másik a szabadság, mert tudom, hogy ez nem csak számomra fontos, hanem minden egyén számára. Megadni másoknak is a döntés szabadságát, és nem ráhúzni olyasfajta szerepet, amit csak esetleg Te látsz a másikban.

Hatalmas az igazságérzetem, ami nem mindig jó. De ha értékekről beszélünk, akkor ez is fontos, igyekszem a munkám és a magánélet során is igazságos lenni.

Viselkedj úgy, ahogy azt Te is elvárod másoktól és azt add, amit Te is örömmel kapnál.

  • Munkád során rengeteg Anyával találkozol. Mit látsz, tapasztalsz, milyen a mai világban az Anya szerepe?

Az biztos, hogy nagymértékben megváltoztak a női szerepek a mai világban. Egyrészt a karrier, mint olyan már a nők számára is legalább annyira fontos jó ideje, mint a férfiaknak. Szerintem ezzel semmi gond nincs. A rendszer nehézsége az, hogy ezt egy nő, attól a naptól, hogy édesanyává válik, már más felállásban tudná végigvinni, a munkaerő-piac, és a lehetőségek viszont ehhez nem, vagy csak kismértékben idomultak. Tehát, ha egy édesanya ma vissza akar kerülni a munkaerőpiacra, több tekintetben van nehezebb helyzetben, hiszen neki már lehet, hogy egy 8 órás munkarend sem lesz lemondások nélkül megoldható, vagy beszélhetünk a táppénzről, amit a gyerekek betegsége esetén kell igénybe venni. Ha gyereked van, sok munkahelyen már nem vagy olyan jó munkaerő, sajnos.

Így hát azt mondhatom, hogy gyakorlatilag e fenti tényeket tapasztalom meg, különböző élethelyzetekre „írva”. A nők 80-90%-a akivel beszélek, ebből a helyzetből szeretne megoldást találni, milliószor hallom azt a mondatot, hogy „szeretnék a magam ura lenni”, „szeretnék egy vállalkozást, ami az enyém, csak nincs meg az eszköz a kezemben”. Én ilyenkor egyrészt együtt érzek, másrészt boldog vagyok, hiszen tudom, hogy hogyan fogok tudni neki segíteni.

  • Mit üzensz a többi Tip Top Anyának, mitől lesz valaki szerinted Tip-Top?

Attól lesz valaki Tip-Top az én olvasatomban, ha minőségileg foglalkozik önmagával is, önmaga szeretetével. A mókuskerék bedarál, és akkor már sokkal több problémával is szembesülni kell. Foglalkozzon azzal, amivel valójában szeretne, ne alkudjon meg az aktuális helyzetével. Felejtsd el, hogy mit gondolnak rólad mások, mert az a legfontosabb, hogy Te mit gondolsz magadról. Te mit hiszel el magadnak?

Légy nyitott, befogadó az újra. Szeresd magad és mosolyogj…És nézd csak meg mi történik!

Köszönöm Ági a beszélgetést nagyon sok hasznos, érdekes információval gazdagítottál minket!